12 Ocak 2009 Pazartesi

BU SENE İKİ SEFER TEKİRDAĞ EREĞLİ YAPTIM,BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI

Korkmayın bu bizim doktor.Bir korkacak varsada ben olmalıyım.Bu sene iki sefer talebeyi bir görelim dedik, karşılama çok iyi sonrası berbat gelişiyor olaylar. Sanamı kaldı talebeleri görmek,bırak ne hali varsa görsün dimi yani. Bu resmi gördükçe maskeli balolar geliyor aklıma.

Karşılamalar süper oluyor, yemek için her şey hazır.Fakat bazı şeyleri iş işten geçtikten anlıyor insan, gerçi acayip acayip gülmesinden bir şeyler anlaşılıyor ama net degildi görüntü::)))
Akşamleyin güzel yemekleri götürdük muhabbet süperdi.
Ertesi gün kovanlarıma bir bakaılm dedi, iyi bakalım.Fakat işim garip tarafı maske yok,kendileri evin mutfak perdelerini yürüttü ben kaldım ortada.Birde derki,maskesiz çalışmayın.Demekki doktorların dediklerini degil yaptıklarınımı yapacağız?.Neyse siz anladınız onu.11/5/2008 den görüntüler.
Aslında operasyona başladığımızda işlerin bu boyutları belli degildi.Bereket arılar iki sefer suratımdan soktular,dahada sokmaya devam etselerdi zaten bu işlere devam edilmezdi.
Maske olmadıgı gibi gerekli malzemelerde yok.
Yaklaşık 10 çıtalık bir arıdaki bozuk petekli çıtaları düzeltiyoruz.
Bu tür işlemler yapılırken mutlaka sır bıçagı gerekli.Bereket sır bıçagı yok,sır bıçağı olmayınca, yerine mutfaktaki en büyük bıçağı göreve çağırdık.
Aslında tam egitimlik bir filim malisef o zaman bunları düşünemediğimiz için uçup gitti.
Bu işlemlerde belim iki büklüm ve kamburumu çıkardı doktor efendi.Daha sonraları başkalarınada akıl veriyordu,bozuk çıtaları şöyle düzeltebilirsiniz diye.Şimdi gene kazma demek geldi içimden ama demeyegim.
Yapışık olan petekler kovan duvarından kesildi, hadi bismillah diye çekiyorum çıtayı. İşler bayağı uzadı,degiğim gibi arıların maşallahı var, bana yeterince sabrettiler.
Bu işleri yaparken sevinen başka birileride var tabiki.Yıllardır arıcılık yapıp evde bal nedir bilmeyen ablamız, sayemde çıkardığım balları kızıyla doktora koklatmadan yemişler.
Bu kovanda çok şükür iş bitti.Darısı diğer kovanlara diyoruz.
Başka bir kovan açıyoruz, ana o da ne.Burada bir yöntem görüyoruz.Genelde usta arıcılar,kovanların en sonuna çıta koymazlar, nedeni ise arının cinsi nedir merak ettiklerindendir.Tabi bu tekniği kazmalar anlayamaz.
Evet uygulanan teknigi anlayan arıda böyle karşılık vermiş.Arı resimde görüldüğü gibi ben kalburcuyum diyor.Tertemiz bir arı, böyle arılar hiç çıta aralarına filan bağlantı atmazlar.Bazıları her tarafa tabir yerdindeyse kör düğüm atar.
Bakın koskoca petek örüp, başka yerlerden başlayıp ortada birleştirmişler sadece bir kaç yerinde tutturma puntosu var.
Kovanların sıradan bakımı yapılırken bir kovandan bu çıtalar çıktı.Bu kovana bunları kim gömdüyse::))
Tipe bakın sanki kazıdan define çıkmış gibi gülüyor.Madem hazır ballı ve böyle yavrulu çıtalarımız var,hemen kutulara dagıtıyoruz minik çıtaları.Nasılsa Ülkenin larva tranfercisi burada.Yeterki anaarı lazım deyin hemen aşılasın.
Sonra arılandırılan anaarı çiftleştirme kutuları ve beşlik ruletller depoya alınıdı.
oda ne bu resim 25/7/2008 de çekilmişti.Aşagılarda olması lazım ama burada dursun be.
Başka kovanlardanda degişik ilginç bilgi ve resimler alıyorum.Çıtanın büyük bölümü erkek arı dolur.Şaftı kaymış bir çıta.
Teli ortalanmamış bir başka çıta.Peteklerinizi dışardan çekeceginiz tellede tutturabilirmiyiz sorusu sorun kendinize::))
Bu arada larva tranferini yalancıya kaçmış bir kovanı silkeleyip içine genç arılarda karıştırıp, larva tranferli memeleri vermiştik.Yalancıları silkelemek yetmiyor,çünkü kovanda onlardan çok var ve hızlarını alamayanlar bizim tranferlerin içindede etmişler.
Yalancıya kaçması önemli degil birde güzelim peteklerin ayarlarıda kaçıyor.Ben bu tip çıtaları sır bıçagıyla yaprak döner gibi keserim.Petek gözlerini ağagıya getirip silkelendiğinde dut gibi dökülür erkek pupaları.
Yaprak dönercisi gibi olduk. Boş zamanımızdada durmayıp civarı kolaçan etmiştik.Arazide bulduğumuz bir kablumbaga kene doluydu.Doktor temizletmemişti,keneleri tosbağanın sırtında özgür bırakmıştık.Birde tırpan biledik,yav sende akıl fikir yokmu ne işin var.Bir dahamı?.....
Güzel resimlerimden birisi.Eski hacıabimin bahçede çekmiştim.
Tarih gene tekerrüretti.::(( 26-27/7/2008 Gene karşılandık.Bu esnada ben Pınarhisarda sağımı bitirip,geçerkende doktorumu bir göreyim demiştim.Oda beni görmeye dayanamıyor tabiki gene ızgara hazır beni bekliyor ve gene yumulduk.
Gittiğimde akşamdı,ertesi gün bal hasadı yapmaya kalktık.Demesine göre kovanlarında fazla bal yoktu.
Bu sefer sır bıçagı almış, ayrıca yedek maske bile vardı.Birde başka giysiler filan verdi ben mutluyum çocuklar gibi, gene durumu anlayana kadar işlerin içine gömülmüş buldum kendimi.::(((
Bayagı hatırı sayılır bal aldık bu seneye kadar böyle bal almamış demesine göre.
Nostaljiye bayılır, fakat arıları öldürmeyede doyamadı şu an sepette hava var.Geride bu resimler kaldı.
Pınarhisardan ayrılırken iki adet anaarı götürmüştüm Muhteşem abiye.Anasız kovanda bir gün beklediler ertesi günü bıraktım.Daha bu kadar erken kesilen ve sokulan anaarıya ilk defa rasladım.Kafesten serbest bırakıp kovanı kapattık.Aradan 10-15 dakika ancak geçmişti bir bakalım ne yapıyorlar diye kovanı açtım ki.Dipte bir yumak var araladım çoktan öldürmüşler anaarıyı.Kanadın dibinden işçilerden biriiğneyi geçirmiş.
Ben bu resme kadar sokulmuş bir anaarı görmemiştim.Bir başka arkadaşın yayınladığı resim hariç, o resimdede anaarı kafadan sokulmuştu yanılmıyorsam.
Resimdeki sepet duruyorda içi boş olarak tabiki.Olsun be boşuda nostaljiktir::)))
Bal hasadını yapıp balları depoya taşıdık.İşten kaçmak için üç sefer bidon almaya gitti.Körükçümün hali nasıl ama iyice dağıldı be,sakın acımayın yoksa acınacak hale düşersiniz.
Sagdığım balları zevkle doldurdu.
Bal tutan parmagını yalarmış atasözümüzüde unutmadık.Sonra işleri bitirdik ve geç vakit olmasına ragmen hala açız.Tabir yeerindeyse köpük kusmaktayım.Geç vakit açık bir yer bulup karnımızı doyurduk.Ertesi gün ben gidecem dedim olmaz ben seni bırakayım dedi,Ereğliden beni Gebze'ye bırakmaya geldi.Bir sürü anaarı getirdik bu esnada, Bir çok kazma gibi bu iki karniyolu birden katletti. Yolda dediki sendeki karniyolun birini ver, bunun şerinden kurtulmak lazım dedimki tamam vereyim. Elimizi verdik kendimizi kurtaramıyoruz püsküllü bela.
Gebzedeyiz hacı abinin bahçesindeki iki karniyoldan biri olan 37 numarayı verdim gitti oh be kurtuluyorum artık.Yeni hacıya dedim aman oyalanma bir an önce kapat şu kovanı, bir sepetleyim şunu.
Bu konuşulanlardan tabiki kendileri haberdar degiller ve Yahyanın babasıyla resim çekiniyor.Cesim bizim balkon sosyetesini açmış şurup vereyim diye oda gözünden öpmüş sağ oldiye.
En son eşyalarımı toplayıp evin önünde arabadan indim.Bu adamdan kurtulacam derken acayip kayıplar verdik, karniyol anaarıya degilde sıfır kapakta gitmiş ona hala yanarım be.Br dahamı zor,hele bu yazın bir arazi olsun.Süründürmezsem görün,ben sağım yapacam sen sahillerde yatacan haa.İnşallah seneyede böyle yaparsın,sonrasında kışa kadar tek başına sağıma devam edersin,bu böyle biline körükçüm benim.

3 yorum:

muhteşem turunç dedi ki...

Canım Ali abim benim. Sen ne dersen de arıcı oldum sayende. Telefonda demiştim ya sana ilk defa bu sene keyifle arıcılık yapıyorum diye. Geçen biri diyordu arıcılığa nasıl başlarım diye işte böyle başlanır demek lazım gerçekten eğitimlik fotoğraflar ve eksik bile çekmişiz. Ama yorulmak, yemek içmek ve karın tokluğuna çalışmak konusuna gelince sen niğDELİ ben Kayserili oldukça daha çooook ben kumlarda sırt üstü yatarım ve sen daha çoook böyle çalışırsın. Ama sıkma o tatlı canını allah herkesi aynı yaratmamış işte napacan:))

Unknown dedi ki...

hocam iyiki varsında sayın bakanım seninle eğleniyor bu kış günü sen olmasan nice olurdu bazı arıcıların durumu bilemem artık kızınca neşelenince hasta olunca yani her durumda sana çatıyorda bizler kurtuluyoz. dedimya iyiki varsın.

ARI VE DOGA REİMLERİ dedi ki...

Ahh ahh,bundan böyle sadece köstebek avına gelegim.Zaten bundan sonra madem arıcılığı öğrendin banada gerek kalmadı.Muhteşem abi artık nerede yatarsan yat umurumdaydı saki::)))

Asım abi biz görüyorsun kimleri arıcı yapıyoruz,niye kızıyımki.Ben Muhteşem abi bu aralar biraz havalandı,geriye dön bir bak diyorum::))

İnsanlar geçmişini unutmaması lazım,unutanlarada hatırlatıyoruz::)))