15 Aralık 2009 Salı

SERKAN GÖNÜL / TEKİRDAĞ


Serkan gönül Trakya'dan bir amatör arıcıymış. Sanki biz çok profesyoneliz ya.::))
İsim ilgimi çekti bizim takımda böyle biri vardı::)), takım bu sıralar içler acısı, gene Robin Hoot’luğumuz tuttu, fenerbahçe olaraktan gelene geçene veriyoruz.
Neyse Serkan Gönül Tekirdağ dan bir arıcı kardeşimiz, bana arılıktan çektiği resimleri gönderdi. Bende yayınlıdım gitti.

Resimleri hazırladıktan sonra yayınla butonuna basmak nasip olmadı. Bilgisayar donmuştu, yazmış oldugum bir sürü açıklamada otomatik kayıt edilemediğinden gümledi.

Serkan baharda karniol arı almak istiyor, bunuda bulundugu çevrede söylemiş. Sakın ha demişler, ırkımızı bozma.

Yav bu nasıl ırktır anlamadık gitti.

Ben ve arkadaşlarım bir Muğla ziyareti yapmıştık. Milas'ta iki gün durduk. Bu iki gün içinde bir çok şeye tanık olduk. Bulundugumuz köye gelen arı sayısı belli degil sadece kamyon sayısı verdiler 600 kamyon arı gelmiş. Gelen arıların için olmayan ırk yok.

Her 200-300 metrede bir arılık vardı. Dağ taş arı dolu ve bu arılar baharda da burada olacak ve başka yerlere bahar gelince göç başlayacak.

Şimdi anlatmak istediğim mevzuya gelecek olur isek. Birileri Muğla arısı diyor, bir köye 600 kamyon arı iniyor ve Muğla arısı hiç bozulmadan tertemiz ve saf duruyor. Birileri buradan bir kovan arı alıp Muğla arısı üretebiliyor::))

Muğla bu kadar karmaşaya göre tertemiz ve saf kalabilmekte::))

Trakya'da Muğla gibi olmasa Muğla'nın yarısına yakındır, Bolu, Sakarya, Kocaeli, Yalova ve İstanbuldaki arıların %90 nı Temmuz ayında Trakya'da olurlar. Daha başka yerlerden arılarda geliyor ama bu saymış oldugum iller daha yogun şekilde Trakya yı tercih etmekte.

Trakya'ya bu kadar arı giriş çıkışı olmasına rağmen ırk hiç bozulmamış hala %82 karniol deniliyor::))

Ben Trakya ya anaarı vermeye kalktıgımda bütün ırklar anında bozulabilmekte bilmem anlatabildim mi::)))

Seneye Muğla'yada anaarı verecegim, kesin oralarında ayarı bozulacaktır.

3 yorum:

Üzeyir Okkan dedi ki...

Sayın Ali Türk,
Nereye ana arı vereceğinize siz karar verirsiniz bu sizin hakkınız,
ama burada bir yanlışı düzeltmek istiyorum,trakya arıcılık hususunda çok farklı bir yer herkesin bildiği gibi trakyada ayçiçek zamanı Türkiyenin bir çok yerinden bu bölgeye arıcılar gelir dediğiniz gibi gelenlerde çok farklı arı ırklarıyla çalışırlar
doğrudur,fakat bu değildirki trakyaya her gelen arıcı trakyanın
her yerine serbestçe gider bu tekirdağ,edirne için geçerli olabilir ama kırklareli için bu böyle değildir çünkü kırklareli nin
yerli arısı var ve koruma altında
bu bölgeye kesinlikle hiç kimsenin arı sokması yasak Türkiyede Artvin
Camili bölgesinden sonra ikinci bisfer rezervi ilan edilen bir bölge
http://www.yildizdagiprojesi.cevreorman.gov.tr/. benimde arılarımın olduğu bu bölgede organik arıcılık yapılmakta ve gerçekten izole edilmiş bir bölge böyle bir yerde arıcılık yapıpta farklı ırklarla çalışmak bence aptallık olur.
Kimin hangi ırkla çalışacağı veya
nereye nekadar ana arı satacağı hiç önemli değil, fakat trakyayı bu konuda bir bütün olarak görürseniz bu yanlış olur.

ERZİNCANLI ARICI VECDİ dedi ki...

Ali bey ,karniyolun erkekleri ne kadar güçlü ve yakışıklı ki ana arılar tercihini karniyolun erkeginden yana kullanıyor.Edirneye yollama saraiçinde görebiliriz,başpehlivanlık güreşlerinde.Lütfen üzerimize vazife olmayan işlere karışmayalım,çünkü ana arı tercihini karniyol erkek arısından yana kullanmış.Serkan arkadaşa da arıcılık işlerinde başarılar dilerim.Saglıcakla kalın.

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Üzeyir o izole bölge dediğin yerlerde bir çok sorunlar var. Bölgeyi biliyorum,sınırlarınıda biliyorum o izole bölgeye ben giremem ama oradan bir tanıdığım varsa çok rahat girilmekte. Bu nasıl oluyor dersen geçtiğimiz sürede bu dediklerim izole bölge içinde şimdiye kadar yaşandı. Nasıl giriliyor dersen, izole bölgeden birisi izolenin öneminden habersiz arıları satın almış gibi davranıyor,yani dışardan gelen arılar benim dedimi olay bitmiştir. Bölgenin yerlisine de şu ana kadar yaptırım uygulanmadığı için sistem laçkalaşıyor. ulaşamayacağınız yer yok yani. bölgeye birisi arısını götüremiyor ama o bölgeden birisi bu kovanları ben aldım dediğinde kimse gıkını çıkaramıyor ve dalıyorsunuz izole ananın içine. İzole bölge sınırları içinde maçahelden damızlık alıp, kendi çapında Kafkas anaarısı üreten birisi var. İzole bölge bence çok önemli, fakat çok geç kalındı bana göre tek izole bölge şimdilik maçaheldir. Hemen maçahelin dibinde ikinci bir bölge oluşturulmaya çalışılıyor, yan yana iki izole bölge bence yanlış, madem böyle bir alan varsa başka ırkların izolesine geçilmeliydi.

Ayrıca izole bölgeyle organik üretim ayrı şeylerdir bunlarıda birbirine karıştırma. Türkiye de o kadar yasak ve projeler var ki, asıl aptallık kuru sözlere ve projelere inanmaktır.Yasaklar sanki çiğnenmek için, projelerde hayata geçirilmesin diye yapılır sanki. Yasaklar uygulanamadığında projelerde hayata geçirilmediği sürece daha çok avucumuzu yalarız yıllar akıp gitmekte. Nerde bizim ırklarımız lafa geldimi ülkemizde 5 ırk arı yaşıyor, ırkların safı olmadıktan sonra melezleri bir işe yaramıyor. Yani melezlerden saf ırka ulaşılamaz. Irkların safı olmadığı müddetlede mevcut melezlerin korunması yapılamaz.

İşlerin düzelebilmesi için birliklerin gerçek anlamda görevlerini yapmaları gerekir. Fakat birliklerimiz ilaç ve malzemecilerin şubeliğini yaptıklarından bu işlerde şimdilik gene zor gözüküyor.

Benim sattığım anaarının büyük bir kısmı tahminlerime göre saf karniyol. Lafa geldimi Trakya arısı karniyol diyenler niye ben satınca karniyoldan gocunuyor buda ayrı bir konu.