26 Aralık 2008 Cuma

İNVERT ŞURUP VE YAZIK OLAN ARILAR::)))

İnvert şurup konusu yaklaşık bir sene öncesi çıktı.Bir türlü çözememiştik.Dillerini bilmedigim kişilere başkasına yazdırdığım meiller atıp,gelen meilleride,gene buralarda yabancı dil bilenler tercüme ettiler,kendilerine sonsuz teşekürler ediyorum.Bu invert şekerin kek ve şurubunun çok degişik yapılışları var.Bizim bilim adamlarımız uyusun bakalım nereye kadar uyuyacaklar.Sonra Ali Şekerli abimizin oğlunun iyi derecede inğilizce bilmesi işimizi kolaylaştırdı.Ben invert şuruba bu sene başladım,yani sezon sonu ama geçen seneden beri yapıp kullananlar var.Halada kullanılacak.İşin ilginç yanı ise evdemi dagdamı yapılacagına kadar gidiyor,evde olmaz niye ev basit yer,5 yıldızlı otele gitmeli yemek yemek için,çünkü adamlar dünya masraf yapmışlar niye evde yemek ve yatma işlerine bakıyoruzki dimi,herkes otele ve lokantaya gitsin::)))
İnvert şurup yapılırken ölçüler var, tartılar var, sınırlar var.Her şeyde oldugu gibi.Yolda yazar keskin viraja girerken,dikkat 60 la git.120 le girersen kendini yolun dişında bulursun.Bu işleri yaparkende kurallara uymalıyız.Hatalar yapanlar olmayacakmı olacak elbette.Bu resimi Bozuyüklü Sadettin abi çekmişti,artık yedekte devamlı invert şurubum mevcut.
11/10/2008 Bu arıları karakovana silkelediğim gün olması lazım.Resimlerinde orjinallerini yükledim,resimlerin raporuna bakabilesiniz diye.Şİmdilerde orjinal resim yüklemiyorum nedeni ise çok yer tutuyor.Buda benim sitemin limitini doldurmamı hızlandırıyor.Aynı resmi ekrandan keserek yüklüyorum resim boyutu 10 da bire düşüyor.Kırmızılar resimlerin çekiliş yanı alındığı tarih.Arıyı silkelemişim ilk iş kek verdim yanımda şurup yoktu.Arılar ilk iki gün petek örmediler.
13/10/2008 Bu tarih ise kovanda kek ve şurup mevcut.Bu işleri yaparken şunada dikkat ettim,şurup varsa arı keke dokunmadıda diyebilirim.Dünya şurup verdim yarım kilo kek bir türlü bitmedi.Kekide arılar şurubu ben gidemezsem şurupta biterse stres yapmasınlar diye vermiştim.
16/10/2008 Burada ilginç olan işler var,bazı arkadaşlarım demişlerki yazık oldu arıyı mafetti. Eyvah diyenler olmuş.Birde bu arı beni yaz boyu çok ugraştırdı ve gelişmeyen bir arıydı,anaarısıda karniyol melezi.Ayrıca trakyada eşleşti.Bir kovandaki yaz boyu bu beşinci anaydı.Bunun kardeşleri başka kovanlarda 6-8 çıta olarak kışa girdiler.
18/10/2008 Mahfolan arılara bakın,çok zarar gördüler invert şurup bunları mafetti.
21/10/2008 Bu kovanda mum örme işi hiç kesilmedi.
25/10/2008
28/10/2008
1/11/2008
4/11/2008
17/11/2008 Arılar mahfoldukça petek örüp kas yaptılar,mevcutlarınıda artırdılar.
29/11/2008 Mevcut iyice arttı.
11/12/2008 gelinen nokta.Bu son resim bayramda çekilmişti,Sadettin abiyle birlikte,o gün gene bir arı mum salğılıyordu arıyı gördüm ama resimleyememiştim.Yaklaşık 10 günü geçmiştir havalar sogudu bir daha açamadım.Bundan sonra heralde baharı bekleyecegiz.Kovan boyu 45 cm.Arkaya dayanmaya 10 cm kaldı.Hatta artık yukardaki yemlikle veriyorum ilk baştaki şurupluk olanla.Son resmi büyütürseniz mum örme işi şurupluga çarpmaya başlamıştı.Burada başka konulara girmeyecem.Zaten bir yazıya başlamıştım,üç dört gündür askıya aldım,daha bahara kadar çokkk yazar çizeriz.Piyasadan silinenler etrafa çamur atmaya devam etsinler.Kanıtlar burada,arıcılıktan anlayanlar zaten bu arının bu mevsimde petek örmesine hayran kaldılar.

5 yorum:

Zafer ANLAYIŞLI dedi ki...

ya kerdeşim ne bu invert falan sizi örnek aldık başımıza gelmmeyen kalmadı bidamı tövbe, tövbe Milyon dolarllarla kurulan fabrikalar varken deyilmi yani::)))

onderharman dedi ki...

yukardaki arkadaşın başına ne gelmiş açıklasın veya siz açıklayın kuşkulandırıcı bi yorum yapmış.
deyim yerindeyse kıllandım.

ARI VE DOGA REİMLERİ dedi ki...

Zafer abi,bir daha kurallara uy.Adam senden aldığı laflarla haber yapıp puan alacam derken duman oldu.Zaten bu adamın kim oldugunu anlayan linkini siliyor.
Son yaptıgı haberdede Ali Şekerli abinin siteden arakladıklarını yazmış,zaten bilgisi yoktu iyice mat oldu,bir önceki yazısıyla sonrası arasında o kadar çeliştiki sorma::))

Önder olayın başını kaçırmışındır
sana,olayın başlangıç bölümünü atarım.SOnrasına da sen bak::))

Biri invert evde olmaz diyordu,şimdi olur diyor::))

yalovalı arıcı dedi ki...

ali abi bu blog nerden çıktı yahu.hiç üşenmiyormusun kaç tane bloğu bir arada götürüyon.bu inver şurubu olayını bizim burdaki internet görmemiş cahıll arıcılara anlatıyom :))oda ne yaf diyolar..gerçi bende bilmiyomya o ayrı konu :)şunu sen adam akıllı bir şekilde tarifini gram gram kilo kilo ne katılacaksa(şeker,su,asit ne asidi ise vs.) evdemi arılıktamı tüpgazdamı odun ateşindemi derece ısısının tam santigrat derecelerini hangi ayda koloni başı kaç litre verilmesi gerektiğini yazarsanız bizim burdaki cahıll:) arıcılara göstermek için yazı ve resimlerini çıktı ile alıp kaynak belirtip önlerine bir dosya ile sunmak istiyorum:)hala kendilerini internet ile tanıştıramadığım için böyle bir ilkel yöntem ile bilgilendirmek zorundayım.ilgi ve alakanız için teşekkür eder saygılarımı sunarım.
(ne yorum yazmışım yaf)

ARICILIK VİDEOLARI dedi ki...

Yusuf yorumunu bu haberimi ararken gördüm. Abicim bu şurup 3 litreye bir tam dolu çay kaşıgı tartar kreması ile yapılır. 30 litre şurup kaynıyorsa buna 10 çay kaşıgı tartar kreması katacaksın, bilmem anlatabildimmi.

Şeker ve suyun karışımı eşittir toplam litre kaçsa onu her üç litresine bir çay kaşıgı olacak şekilde. Bu şurupta ısı 104 dereceyi geçmiyor, invert kek yaparken ısı lazım.
Sonuçta arıcı ne kadar verecegini kendisi bilecek, sonuçta ben teşvik yada anaarı üretiminde kullanıyorum.